wtorek, 23 października 2012

Pijane Misie


 Ostatnio wykorzystałyśmy przepis na Pijane Misie. Większość z Was pewnie już go zna, a jeśli nie tutaj znajdziecie krótką instrukcję jak zrobić tą smaczną i oryginalną zakąskę :)

Co będzie potrzebne:
Żelki (oprócz misiaczków możecie wykorzystać też inne)
Alkohol (My wykorzystałyśmy Wódkę Grejpfrutową, Malibu i Bacardi)
Miseczka
  
  
Chciałyśmy sprawdzić, z jakimi alkoholami żelki będą najsmaczniejsze, dlatego podzieliłyśmy kolorystycznie i każdy umieściłyśmy w oddzielnej miseczce.
Do zielonych misiów wlałyśmy Bacardi Superior, do żółtych i białych dolałyśmy Malibu, a czerwone upiłyśmy Lubelską Grejpfrutową (alkohol powinien całkowicie zakrywać żelki, najlepiej ok 1cm ponad nimi) i odstawiłyśmy na 5 dni ( koniecznie do lodówki! W przeciwnym razie z misiaczków zrobi się miazga).
Misie 'wypijają' alkohol i robią się duże, dlatego przynajmniej raz dziennie należy je zamieszać, aby równomiernie się 'upiły' i ewentualnie dolać nieco alkoholu.
 
  
Po upływie kilku dni misie są już duże, nasączone alkoholem i gotowe do spożycia! :)
Najbardziej smakowały nam Misie z Malibu. Jeśli nie lubicie gorzkiego posmaku wódki, będą idealne!
 
 
Możemy dodać je do drinków, lub wyłożyć na płaską miseczkę jako zakąskę.
To idealny dodatek na imprezy! :)
     
 
   
A Wy robiliście kiedyś taki przysmak? Jakich alkoholi użyliście?  :)

10 komentarzy:

  1. Już wielokrotnie widziałam te misie, jednak nigdy nie odważyłam się ich zrobić. Przy jakiejś imprezie zaryzykuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam na konkurs kulinarny na moim blogu. Trwa tylko do końca października. http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja je zrobie na urodzinki w lutym :) już od dawna o nich marzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie czekamy na raport z tego, jak wyszły :) Polecamy też nasze Jello Shoty: http://slinkacieknie.blogspot.com/2012/10/jello-shots-w-pomaranczach.html

      Usuń
  4. Dwukrotnie robiłam miski. Zalane Johnnie Walker-em były zbyt pijane. Zalane Barmańską grejpfrutową czuły niedosyt alkoholu (za słaby). Wydaje mi się, że tak 25-30% alkoholu byłoby w sam raz.

    OdpowiedzUsuń
  5. a z czym można jeszcze zrobić te misie oprócz alkoholu?

    OdpowiedzUsuń
  6. Hihi:D dobre na impreze:D..tylkop na dzieci trzeba uważać!

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone prawie 18 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy takie misie wyjda w dobe ? Niestety zaspalam z przekaska na sylwestra :(

    OdpowiedzUsuń