wtorek, 16 października 2012

Faszerowany Ziemniak z białym musem i masłem Lurpak

 
Skład:
mięso mielone-30 dag
ziemniaki-6-7 szt
cebula-1 mała
czosnek-4 ząbki
sól, pieprz
ser żółty-10 dag
Masło Lekko Solone LURPAK

serek:
Ser biały (Bieluch)- 2 opak
czosnek-4 ząbki
ogórek-1 mały
 
  
Na początek myjemy ziemniaki w łupinach, kroimy je na pół i gotujemy do momentu, aż będą miękkie.
W tym czasie na patelni przysmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, następnie dodajemy mięso mielone i doprawiamy solą i pieprzem.
  
Gdy ziemniaki są już gotowe, odlewamy wodę, czekamy aż ostygną i wydrążamy łyżeczką wnękę, którą faszerujemy mięsem.
 

Nasze ziemniaczki wkładamy do brytfanki i nakładamy na nie po łyżeczce masła lekko solonego Lurpak i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni.
   
 
Po 15 min nakładamy na ziemniaki starty żółty ser i pieczemy do momentu rozpuszczenia się sera.
Podczas pieczenia przygotowujemy srek do którego dodajemy zmiażdzony czosnek i tarty ogórek, sól oraz pieprz.
 
 
Bon appétit :)

Różowy tydzień 2012



Sprawdzone menu na imprezy!

2 komentarze:

  1. Dziękuję za przyłączenie się do Różowej akcji :) Myślę ,że niewiele osób na to wpadło,że mięsko też jest różowe i pasuje do akcji :)A faszerowane ziemniaki bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń