środa, 8 sierpnia 2012

Kaczka w pomarańczach


Skład :
pierś z kaczki-2 szt
czosnek-3 ząbki
majeranek-płaska łyżeczka
pomarańcza-1szt
sól
pieprz
olej-3 -5 łyżki
pyzy
 

Oczyszczoną pierś nacieramy majerankiem, solą, pieprzem i pokrojonym w kostkę czosnkiem i zalewamy sokiem z pomarańczy. Przykrywamy folią i wstawiamy na jedną noc do lodówki.
  

Na drugi dzień zamarynowaną kaczkę obsmażamy na patelni na średnim ogniu (ok 2-3min na każdej ze stron) a następnie układamy filety w brytfance skórką do góry i zalewamy sokiem z marynaty. Przykrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika  na 30-40min.
  

W tym czasie nastawiamy wodę i gotujemy kluski śląskie według przepisu z opakowania.
Gdy kaczka jest już gotowa wykładamy ją na talerz wraz z pyzami i zalewamy sosem z pieczenia.
  

i... Gotowe :)


Życzymy smacznego!

5 komentarzy:

  1. Mmmm idę po kaczke:)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja żona właśnie zrobiła kaczkę. Chyba liczy na gwiazdkę dzisiaj wieczorem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no i jak ta kaczka? pyszna prawda?:)rownie dobra jak gwiazdka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. kluski śląskie a pyzy to dwie BARDZO różne rzeczy

    OdpowiedzUsuń
  5. .... jeszcze tylko czerwona kapusta na winie :)

    OdpowiedzUsuń