środa, 31 października 2012

Pieczona Pietruszka



Ostatnio miałyśmy okazję zjeść u znajomych danie z pietruszką w roli głównej.
Jest proste w przygotowaniu, oryginalne i co najważniejsze - przepyszne!
Skład:
pietruszka-1 kg
masło Lurpak z oliwą z oliwek-50g
olej- 3-4 łyżki
miód-1 łyżka
czosnek-2 główki
pół cytryny
szklanka majonezu
natka pietruszki
 

Umyte i obrane pietruszki ułożyć w brytfance. Główki czosnku przekroić na pół w poprzek i włożyć do naczynia z pietruszkami. Wszystko doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
   

W naczyniu roztopić masło wraz z miodem i olejem, a następnie polać po pietruszce i wszystko razem wymieszać. Brytfankę stawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na 30-40 min, do momentu aż pietruszka bedzie miekka.
   

Do przygotowania sosu bedzie nam potrzebny majonez, sok wyciśnięty z połowy cytryny, posiekana natka pietruszki i upieczony z pietruszkami czosnek (1 główka).
  

Gotową pietruszkę wykładamy na talerz razem z sosem i gotowe :)
   

Życzymy smacznego :)

5 komentarzy:

  1. lubię wyjadać pietruszkę z zupy, więc ta pieczona bardzo bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta z zupy nie jest taka dobra jak ta pieczona..ja nie lubie tej z zupy a ta sie zajadalam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię ja dzisiaj do jednej potrawy i wrzucę na bloga z lnkiem pozdrówki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Czekamy na wpis z niecierpliwością :)

      Usuń
    2. http://www.klfoodblog.com/pl/Przepisy/Mi%C4%99so-i-Dr%C3%B3b/282/Chilli-Kurczak-w-Glazurze-z-Syropu-Klonowego przepis zmodyfikowalem,wyszlo pyszne...dzieki!

      Usuń