środa, 4 września 2013

Pyszne kalmary w tempurze!


kalmary rozmrazamy, myjemy, osuszamy papierem, kroimy w krążki, solimy i pieprzymy a potem zostawiamy na parę godzin.
Tempurę możemy kupić gotową, lub możemy zrobić sami:
mleko, jajko, mąka - musi być konsystencja śmietany
Potem przygotowujemy sos: 
jogurt grecki mieszamy z 2 łyżkami majonezu i posiekaną natką pietruszki, wciskamy ząbek czosnku.





Kalmary maczamy w tempurze i smażymy ok 3 min na gorącym głębokim oleju.
Podajemy od razu po usmażeniu, skropione cytryną i z dodatkiem sosu.
Jeszcze po usmażeniu kładziemy je na talerzu z ręcznikiem papierowym, żeby wchłonął olej ze smażenia.



Do naszych pysznych owoców morza idealnie pasowało białe wino Celebro Spain :)



32 komentarze:

  1. pysznie wygląda:) chnie bym zjadła takie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. owoce morza to jest to :)
    wiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
    U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mie zostawiaj skoro wiesz . To bardzo niegrzeczne .

      Usuń
    2. To mie zostawiaj skoro wiesz . To bardzo niegrzeczne .

      Usuń
  3. Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
    Te trudne i łatwe do spełnienia.
    Niech się spełnią te duże i małe,
    mówione głośno lub nie mówione wcale.
    Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis super, ale kiedy pojawią się u Ciebie jakieś nowości na blogu?

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm… wygląda niebywale apetycznie! mniam

    OdpowiedzUsuń
  6. Halo halo co się dzieje z Pani blogiem? czemu już nie ma więcej propozycji? opisy lepsze niż u Makłowicza, wygląd dań lepszy niż u Pascala... Chcemy więcej więcej więcej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Łał! świetne! muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo ciekawe danie :) pozdrawiam i spróbuję sama w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na początku myślałem, ze to w restauracji <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow wygląda super. Wiecie gdzie można znaleźć kalmary w Poznaniu? Bo znajduje tylko w panierce:(

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda świetnie sama spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super! W szybkapizza.pl co prawda nie mamy kalmarów, ale tutaj po prostu... aż ślinka cieknie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super! Uwielbiam kalmary w tempurze :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kocham kalmary w tempurze! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja jednak wolę świeże kalmary :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam kalmary w tempurze! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  22. kalmary same w sobie są średnio atrakcyjne, ale jeśli je właściwie przyrządzić, to staja się wspaniałym posiłkiem! Ten wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń