piątek, 29 marca 2013

Puszysty sernik z brzoskwiniami



Dawno temu na jednym z blogów znalazłam przepis na sernik z zaskakującym sposobem pieczenia. Spróbowałam go zrobić raz i od tamtej pory nie potrzebuję już żadnych innych przepisów :)


Składniki:
1 kg twarogu (np aksamitny Dr.Oetker)
10 jajek ( żółtka oddzielamy od białek)
10 łyżek cukru pudru
100g płynnego masła
10 łyżek mąki pszennej
8 łyżeczek mąki ziemniaczanej
kilkanaście kropel aromatu waniliowego
450 ml mleka
szklanka cukru

Tym razem dodatkowo użyłam brzoskwini :)


Przygotowanie:
Blachę trzeba dokładnie wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni (góra/dół, bez termoobiegu)

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę i dodajemy po trochu twarogu. Następnie dodajemy wystudzone masło i wymieszane ze sobą mąki. Dokładnie ucieramy po czym dolewamy mleko oraz aromat waniliowy i mieszamy. 
Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, po czym dosypujemy po trochu cukru. Gotową pianę dodajemy do naszej masy i delikatnie mieszamy szpatułką. 

Gotową masę wylewamy na spód blachy, po czym układamy pokrojone i obsuszone z soku brzoskwinie. Całość zalewamy pozostałą masą i wstawiamy do piekarnika.

Na początek pieczemy przez 5 minut w 220 stopniach. Po tym czasie otwieramy piekarnik i nożem oddzielamy masę od brzegów blachy, obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Następnie uchylamy lekko piekarnik i przy takim uchylonym pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie znów zamykamy piekarnik i pieczemy kolejne 20 minut. 

Studzimy sernik w piekarniku, a potem odstawiamy w chłodne miejsce. 
Gotowy sernik posypujemy płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi czy cukrem pudrem, albo polewamy roztopioną czekoladą.


Trzeba się troszkę nabiegać przy tym serniczku, ale naprawdę warto! :)
Idealny na Wielkanoc, więc jest okazja, żeby wypróbować!

SMACZNEGO! 


Wielkanocne Smaki III

10 komentarzy:

  1. Sposób pieczenia jest rzeczywiście ciekawy :) pyszny musi być ten sernik!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda super !!! bardzo lubię puszyste serniki i do tego te brzoskwinie - poemat!

    OdpowiedzUsuń
  3. jakaś ta masa rzadka wyszła..hmm piecze sie ..ciekawe so wyjdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. genialny :) wlasnie siedzi w piecu.za 65 beda rezultaty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszedł pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wlasnie go pieke zobaczymy ale byl bardzo rzadki ;-) mam nadzieje ze nie zakalec

    OdpowiedzUsuń
  7. wyszedl wysoki ale w smaku za malo sera czuc chyba ta maka popsula wszystko no nie wiem poczekam arz bedzie zimny ;-)

    OdpowiedzUsuń