środa, 29 sierpnia 2012

Kaczka w jabłkach i gruszce


Skład:
pierś z kaczki-1
olej z suszonych pomidorów
majeranek
sól
pieprz
kwaśne jabłko-1 szt
gruszka-1 szt
miód-1 łyżeczka
wino wytrawne białe-1- 1,5 szklanki
cebula-ćwiartka
kostka rosołowa drobiowa-połówka
liść laurowy
cynamon
 

Na początek oczyszczoną pierś nacieramy solą, pieprzem i majerankiem, po czym zalewamy olejem z suszonych pomidorów (ok pół szklanki) i wstawiamy do lodówki na minimum 3h (im dłużej tym lepiej!)
 

W tym czasie kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy na oleju z suszonych pomidorów. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę i jabłko obrane wcześniej ze skórki i łyżeczkę miodu.
  

Wszystko razem dusimy i zalewamy winem, dodając pół kostki rosołowej, pół łyżeczki majeranku, łyżeczkę cynamonu i liść laurowy.
Owoce dusimy ok 15 min, aż całość zrobi się gesta i wyparuje wino.
 

Zamarynowane filety podsmażamy na patelni z dwóch stron. Zarumienioną kaczkę układamy w brytfance i nakładamy na wierzch owoce. Przykrywamy folią i pieczemy ok 40-60 min.
  

I.... GOTOWE:)

1 komentarz:

  1. Bardzo zachęcająco wygląda ta kaczka. Moje podniebienie chyba dojrzewa do kolejnej próby polubienia kaczki. Muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń