piątek, 31 sierpnia 2012

Kurczak ze szpinakiem w sosie cytrynowym


Skład:
3 podwójne piersi z kurczaka
ok 150g szpinaku
połowa kostki sera FETA
Vegeta

Sos:
2 duże cytryny
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła lub margaryny
kostka rosołowa drobiowa
2 żółtka


Na początek nastawiamy piekarnik na 220 stopni.

Zanim się nagrzeje, piersi z kurczaka oczyszczamy i dzielimy na pół. W każdej piersi wycinamy nożem "kieszonkę", uważając, aby nie zrobić niepotrzebnych dziur.

Ser FETA rozdrabniamy i mieszamy z rozmrożonym szpinakiem.

Gotowym farszem wypełniamy "kieszonki" i zapinamy je wykałaczką.
  

Kurczaka  doprawiamy Vegetą i obsmażamy na średnim ogniu z obu stron aż do momentu zarumienienia i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Wkładamy naczynie do rozgrzanego piekarnika (220 stopni) na około 30 minut.
  

W czasie pieczenia zajmiemy się sosem.

Umyte cytryny należy osuszyć i zetrzeć na drobnej tarce. Startą skórkę odkładamy do miseczki, a cytrynę przepoławiamy i wyciskamy z niej sok.
  

Kostkę rosołową dzielimy na pół i każdą połówkę wrzucamy do oddzielnej szklanki. Zalewamy je wrzątkiem i mieszamy.
  

Dwie duże łyżki masła rozpuszczamy w garnuszku. Po rozpuszczeniu dodajemy dwie łyżki mąki pszennej i dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy 1 i pół szklanki gotowego rosołku i dokładnie razem mieszamy, po czym dodajemy sok i skórkę z cytryny.
    

Do pozostałego rosołku wrzucamy dwa żółtka i razem roztrzepujemy, a następnie dolewamy do garnuszka. 
Całość jeszcze podgrzewamy wciąż mieszając aż do momentu zagotowania, po czym zestawiamy z ognia.
  

Upieczone piersi wykładamy na talerz, polewamy sosem i... 
GOTOWE! :)
    
Smacznego!


Kinowe inspiracje - KONKURS

10 komentarzy:

  1. Mm, same pyszności. Szpinak, feta, kurczak... Do tego dodałabym już tylko makaron i to byłby mój wymarzony obiad na dziś ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ten sos cytrynowy brzmi pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczaka wypróbuję, a w międzyczasie jest mi miło nominować Cię do Versatile Blogger Award - naszej blogowej zabawy. Można w niej typować tylko 15 blogów, ale nie mogłam pominąć Twojej twórczości! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś robiłam coś podobnego na zajęciach, ale duszone w sosie. Może zrobię i będziesz miała okazję zobaczyć:)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie znoszę szpinaku, ale sos cytrynowy wygląda BARDZO zachęcająco!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecamy, jest pyszny i pasuje nie tylko do kurczaka. Ostatnio dodałam go do zwykłego, pieczonego łososia i też super smakowało :)

      Usuń
  6. Moje smaki, jak na obiad idealne!
    ps. Może warto wyłączyć weryfikację obrazkową? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za podpowiedź:) Nawet nie zauważyłyśmy, że taka weryfikacja jest włączona :)

      Usuń