poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Domowy rosołek


Skład :
ćwiartka kurczaka lub (korpus, skrzydełka, udka)
marchewki-2 średniej wielkości
pietruszka-1 sztuka
seler-ćwiartka
por-mały ewentualnie połówka
cebula-połówka
ziele angielskie-4 szt
liść laurowy-3szt
Vegeta
 

Do garnka z wodą wrzucamy oczyszczonego kurczaka. Gotujemy do momentu kiedy zacznie się pienić. Wyciągamy szumowiny z garnka i zmniejszamy gaz na minimum. Następnie dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę opalamy na ogniu i wkładamy do garnka, marchewkę kroimy w plasterki, a resztę warzyw dodajemy w całości. Wszystko doprawiamy Vegetą (ok 2 łyżek) i gotujemy przez ok1,5h na wolnym ogniu.
  

W tym czasie gotujemy makaron i ugotowany nakładamy do miseczek, po czym zalewamy rosołkiem i dekorujemy świeżą pietruszką.
  

SMACZNEGO:)

2 komentarze:

  1. To co lubię, prosty i szybki przepis na coś smacznego :) Zapraszam też do mnie na http://www.szybkozjesc.pl

    OdpowiedzUsuń