piątek, 10 sierpnia 2012

Zapiekanka ziemniaczana


Skład :
ziemniaki
papryka-1szt
boczek wędzony-15dag
pieczarki-10dag
cebula-1szt
czosnek-4 ząbki
papryczka chili-1szt
śmietana 18%- 1szt
ser żółty-15dag
jajko-1
mleko-5 łyżek

Czosnek i cebule kroimy  w kostkę i podsmażamy na patelni następnie dodajemy pokrojony w paski boczek.
 

Ziemniaki kroimy na plasterki i gotujemy w osolonej wodzie przez 5-6 min
Do miseczki wybijamy jedno jajko i dodajemy śmietanę,mleko i starty ser żółty.
 

Gdy ziemniaki są już ugotowane układamy je w brytfance i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Następnie paprykę, pieczarki i papryczkę chili mieszamy z boczkiem, cebulą i czosnkiem po czym wykładamy na ziemniaki.
  

Na wierzch układamy pomidory.

Całą zapiekankę zalewamy sosem (jajko, ser, śmietana, mleko )

Na wszystko ponownie układamy ziemniaki i starty ser, po czym wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20-25min.


SMACZNEGO:)


30 komentarzy:

  1. Zgłodniałam na sam widok! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie zajadam się tą zapiekanką pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiekanka mniam mniam, dzisiaj będzie powtórka tak zasmakowała całej rodzince :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam i wyszła pyszna.Na pewno jeszcze powtórzę.Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  5. ja robię ciągle tą samą zapiekanką i szukam nowych inspiracji, ta wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja dodałam jeszcze podsmażoną pierś z kurczaka-wyszło pysznie! Dzięki za pomysł!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. pycha zrobilan caly garnek i z mezem naraz wszystko zjedlismy polecam zajebioza

    OdpowiedzUsuń
  8. przepraszam ale zapytam ile ziemniakow i pomidora

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zalezy jaka ma Pani brytfanke:0 ja do mojej uzylam 2 pomidory i 10 szt ziemniakow:)

      Usuń
  9. zapiekanka pych dzieci zjadły ze smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie zrobiłam zapiekankę i wyszła dobra. Oczywiście zmodyfikowałam:)zamiast pieczarek dodałam suszonych grzybków, a boczek wymieniłam na wędlinę. Sos z jajka itp musiałam przyprawić. Ale polecam ją innym, bo warta wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszna! ja zamiast boczku zrobilam z kiełbaska;)

    OdpowiedzUsuń
  12. jeszcze 20 minut i ... mój żołądek się już cieszy :DD

    OdpowiedzUsuń
  13. OK a więc jest dobra ale zamało sosu dałam :( i dałam szynkę zamiast boczku i ziemniaki trzeba cienko pokroić. A pozatym jest smaczna. Powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Badziewie!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ziemniaczaną robiłam pierwszy raz. Ser się nie spiekł tak fajnie jak na zdjęciach tej zapiekanki :-( , jajko z sosu się ścięło,nie wiem czy tak miało być,sos wcześniej musiałam doprawić,bo uznałam,że zapiekanka będzie bez smaku i zamiast boczku dałam kiełbasę.Ogólnie dało się zjeść,ale szkoda,że ten ser tak fajnie się nie spiekł.

    OdpowiedzUsuń
  16. dodałam kapustę kiszoną i kielbaskę :) coś ten sos taki rzadki,cały spłynął,zobaczymy co i jak później,bo teraz siedzi w piekarniku:)

    OdpowiedzUsuń
  17. A ile ma byc tej smietany? 250ml?

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda rewelacyjnie smakuje pewnie jeszcze lepiej. Uwielbiam proste przepisy. Dziękuję za dołożenie starań i zrobienie zdjęć z całego procesu, to mało spotykane w Internetach :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam zapiekanki ziemniaczane:) Najważniejsze to wiedzieć jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną. Twoja wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja teraz robię,trochę zmodyfikowaną,ale mam nadzieję,że będzie pysznie!��

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie wiem w czym problem ale śmietaną mi się ścina :( dlaczego ?

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo ciekawie. Jak najbardziej skorzystam z przepusu. Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  23. 26 yrs old Information Systems Manager Teador Dilger, hailing from Owen Sound enjoys watching movies like Funny Bones and Glassblowing. Took a trip to Thracian Tomb of Sveshtari and drives a Sierra 1500. Przydatne zasoby

    OdpowiedzUsuń