środa, 27 lutego 2013

Calzone


Mamy kolejny przepis na pyszny i niebanalny obiad lub kolację. Szczególnie polecamy fanom pizzy :)
Idealnie sprawdzi się również na imprezie! Możecie zrobić Calzone w wersji mini - na pewno każdy z gości chętnie sięgnie po takie malutkie i pyszne pierożki :)


Skład na ciasto:
2,5 szklanki mąki 
opakowanie drożdży instant 
łyżeczka soli 
lyzeczka cukru i 
300 ml wody
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Do wody dodać oliwę, sól, cukier, drożdże oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy mąkę, a gotowe ciasto odstawiamy na 1 godzinę.

Składniki na farsz:
 papryka
pieczarki
cebula
 pomidorki
ostra papryczka
czosnek
ser żółty
szynka drobiowa
Przygotowanie:
Na początek kroimy warzywa i grillujemy je ok 10-15 minut. Następnie układamy na rozwałkowanym cieście, dodajemy plastry szynki i starty ser. 
Sklejamy ze sobą końce ciasta na kształt dużego pierożka i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni i pieczemy aż się pięknie zarumieni (ok 15 min).
Smacznego :)
br<>Zimowe szaleństwa

6 komentarzy:

  1. Wasz blog powinien nazywać się "zabójcy diety";p patrze, patrze ślinka cieknie i dochodzę do prostego wnisku : dieta? tak! ale od jutra, dziś racze się calzone ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W kolejnych przepisach specjalnie dla Pani zrobimy cos dietetycznego:)

      Usuń
  2. czy ten przepis jest na jedną porcję? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to przepis na 4-5 porcji w dodatku duze:)

      Usuń
  3. Proponuję użyć drożdży "żywych", bo dzięki temu ciasto ma fajniejszy aromat :) Dzięki za przepis i dodatkową motywację do kucharzenia! Uwielbiam calzone, ale z reguły kończy się to na telefonie do Dominium, bo tam mają chyba najlepsze w moim mieście ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. a my dzis robimy powtorke:) z prawdziwymi drozdzami:)

    OdpowiedzUsuń