środa, 24 kwietnia 2013

Wykwintna babka pomaranczowa


Skład:
6 i 1/4 szklanki maki pszennej
10 zoltek
2 bialka
150g margaryny
2 szklanki mleka
1i 1/3 szklanki cukru
1 opak cukru waniliowego
100g drozdzy
200 g rodzynkow
1 lyzka masla
1 lyzka oleju
skorka z cytryny i pomaranczy
1 lyzka soku z cytryny
Ponadto:
2 jajka
pergamin



Przygotowanie:
1.Drozdze rozpuscic w szklance cieplego mleka.
2.Dodac lyzke cukru,wymieszac.
3.Wsypac szklanke przesianej maki,wymieszac w duzej misce,przykryc sciereczka.Odstawic na  30-40 min w cieplym miejscu zeby rozczyn wyrosl.
4.Zoltka<10> i dwa bialka rozetrzec z cukrem,wlac do rozczynu.
5.Wsyac reszte maki i skorke z cytrusow,dobrze wymieszac.Wyrabiac ok godziny.
6.Kiedy ciasto bedzie odchodzic od reki,dodac rozpuszczona ostudzona margaryne,maslo i olej,Wyrabiac 15-20 minut.
7.Dodac oplukane,przelane wrzatkiem,wysuszone i oproszone maka rodzynki.Wyrabic ok 15 min
8.Nakryc misieczke sciereczka,postawic w cieple miejsce.
9.Gdy ciasto sie podniesie.Przycisnac dlonia,ponownie przykryc.Kiedy sie podniesie za drugim razem,wyjac je i przelozyc do wylozonej natluszczonym pergaminem formy do 1/3 jej wysokosci,A nastepnie postawic w cieplym miejscu,zeby ciasto jeszcze wyroslo w foremce,
10.Posmarowac 2 roztrzepanymi jajkami.
11.wstawic do piekarnika>




Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Remarkable things here. I'm very happy to peer your post. Thanks so much and I am taking a look ahead to touch you. Will you please drop me a e-mail?

    my webpage: explorethecapabilities.com

    OdpowiedzUsuń