poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Pasztet z żurawiną



Skład:
0,5 kg wołowiny
0,5 kg wieprzowiny
0,5 kg cielęciny
30 dag boczku
0,5 kg kurczaka
30 dag wątroby (cielęcej lub kurzej)
2 cebule
2 marchewki
pietruszka
5 ziaren pieprzu i liść laurowy
2 czerstwe kajzerki
6 jajek
starta gałka muszkatołowa
sól i pieprz
plasterki boczku
2 opakowania suszonej żurawiny


Przygotowanie:
Do dużego garnka wkładamy pokrojone mięso (oprócz wątróbki), obrane warzywa, liść laurowy i ziarna pieprzu. Zalewamy wodą tak, aby przykrywała mięso i gotujemy około 3 godzin, aż mięsko będzie miękkie. Pod koniec gotowania wkładamy na 15 minut wątróbkę. Zdejmujemy garnek z ognia i wkładamy pokrojoną na kilka części bułkę. Zostawiamy garnek do ostygnięcia, a bułka wchłonie sos. 
Następnie 3 razy mielimy wszystkie mięsa, razem z bułką i warzywami. Do gotowej masy dodajemy do smaku gałkę muszkatołową, żółtka, sól i pieprz, po czym dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy ją z naszą masą. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę i dokładnie mieszamy. Brytfankę wykładamy plasterkami boczku i wypełniamy mięsną masą do około 2/3 wysokości.
Wstawiamy brytfanki do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na minimum godzinę.





Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz