wtorek, 25 czerwca 2013

Sałatka z marynowanymi polędwiczkami i słodkim sosem balsamicznym


 Świeży szpinak
Świeża bazylia
Suszone pomidory
Pomidorki cherry
Oliwki
 Pestki słonecznika (uprażone na patelni)
Ser Grana Padano
Polędwiczki
Czosnek
Cytryna
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz

Sos:
Ocet balsamiczny
miód
czosnek
 Olej z suszonych pomidorów (lub zwykła oliwa)


Polędwiczki kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do niego rozdrobniony czosnek, oliwę i wyciśnięty sok z cytryny, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko ze sobą mieszamy i odstawiamy polędwiczki do zamarynowania na minimum 1 godzinę (a najlepiej całą noc). 

Liście szpinaku mieszamy ze świeżymi listkami bazylii, następnie układamy na nich pokrojone pomidory suszone, pomidorki cherry i oliwki, a całość oprószamy uprażonym słonecznikiem.
Zamarynowane polędwiczki smażymy na patelni grillowej i układamy na sałatce.
Na wierzchu kładziemy kilka plasterków sera Grana Padano ( Najlepiej ucinać je zwykłą obieraczką do ziemniaków:)), a całość polewamy sosem balsamicznym.

Przygotowanie sosu:
Do słoiczka z olejem z suszonych pomidorów dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego, 2 ząbki rozdrobnionego czosnku i 1 dużą łyżkę miodu. Zamykamy słoik, mocno nim potrząsamy aż wszystkie składniki się połączą, a następnie dolewamy oliwę z oliwek do około 3/4 wysokości słoiczka lub więcej, jeśli wolicie delikatniejszy sos.


Smacznego! :)

10 komentarzy:

  1. Sałatka palce lizać! Pyszności!
    Miłego...wtorku!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędna sałatka!!!!!
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam się ślinka cieknie. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  5. mhmhmhmhm :) pyszności :) uwielbiam świeży szpinak, choć rzadko jem, częśnciej niestety muszę się zadowalać mrożonym... czemu jeszcze tego nie ma w tych przepisach dietetycznych figury? jak nie ludzie, to jury na pewno doceni takie smakołyki

    OdpowiedzUsuń