czwartek, 27 września 2012

Sajgonki


Skład:
Mięso mielone wieprzowe-25 dag
cebula-1 mała
kapusta pekińska-1 mała
marchewka-1 duża
grzyby-garść
pieczarki-10 dag
papier ryżowy
 

Marchewkę kroimy w słupki, cebulę w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy cienko poszatkowaną kapustę pekińską i mięso mielone, oraz pieczarki.
  


W szklance z wrzątkiem moczymy suszone grzyby przez ok 10 min. Następnie kroimy je w kostkę i dodajemy do naszego farszu.
 

Papier ryżowy moczymy przez 3-4 sekundy w wodzie, a następnie nakładamy farsz i zwijamy w ciasny rulon.


Gotowe sajgonki układamy na rozgrzanym oleju i smażymy do momentu, aż się zarumienią.

Najlepiej smakują podane z ryżem i sałatką z białej kapusty.

Życzymy smacznego :) !


Mięsne rolowanie - konkurs!

4 komentarze:

  1. O, uwielbiam je :) Sajgonki to byla jedna z moich pierwszych azjatyckich potraw w kuchni i z checią do nich wracam

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam!:)też się przymierzam do domowych, ale ciągle wychodzi, co inne:P

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają, ja dodaję jeszcze do farszu makaron ryżowy i kiełki fasoli, zostało mi jeszcze kilka fajnych sosów z tygodnia azjatyckiego w lidlu, więc w tygodniu może też zrobię sajgonki:)

    OdpowiedzUsuń