wtorek, 25 września 2012

Sałatka z grilowanymi pieczarkami i szynką parmeńską


Skład :
rukola
szynka parmeńska
pomidorki cherry
 suszone pomidory
słonecznik
pieczarki
papryka
bazylia
 
Pieczarki kroimy w plasterki doprawiamy sola i pieprzem, a następnie podsmażamy na patelni.
Na drugiej patelni prażymy słonecznik.
Do półmiska z rukolą dodajemy pokrojoną w paski paprykę i suszone pomidory oraz ćwiartki pomidorków cherry.

Następnie wykładamy z patelni pieczarki oraz słonecznik.
Na samej górze układamy szynkę i ozdabiamy świeżą bazylią.
 
Sos do sałatki:
Używamy oleju z wcześniej wykorzystanych suszonych pomidorów, posiekanych drobno 2 ząbków czosnku, łyżeczki musztardy i soku z cytryny.
Wszystkie składniki razem mieszamy i polewamy sałatkę gotowym sosem.


Smacznego! :)

2 komentarze: