czwartek, 6 września 2012

Likier kukułkowy


Ostatnio koleżanka poczęstowała mnie pysznym likierem kukułkowym, który zrobiła. 
Poprosiłam ją o przepis i od razu go wypróbowałam.
Wyszło nieźle, więc chyba mogę się z Wami nim podzielić :)
 

Co będzie nam potrzebne:
300g kukułek
250g wódki
250g mleka
5 żółtek
 
   
Kukułki należy rozdrobnić. Mój blender jest chwilowo nieczynny więc skorzystałam z tradycyjnego ubijaka, tak jak widać na zdjęciach :)
 

  Rozdrobnione kukułki wrzucamy do garnka i zalewamy mlekiem zmieszanym z roztrzepanymi jajkami. Całość podgrzewamy aż do rozpuszczenia się kukułek, cały czas mieszając.
   

Po rozpuszczeniu kukułek dolewamy wódkę i mieszamy, jeszcze chwile trzymając na ogniu.

Jeśli widzisz jakieś grudki, wystudzony likier wystarczy przelać przez sitko.

Gotowy likier przelewamy do pustej butelki i... GOTOWE :)
 

Na zdrowie! :)

Sprawdzone menu na imprezy!

5 komentarzy:

  1. Ja jeszcze dodaje mleko skondensowane, wtedy jest taki mleczny :) pyyycha

    OdpowiedzUsuń
  2. gdzie już mi kiedyś mignął ten przepis. Twój zapisuję! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł, ja co prawda nie lubię kukułek, ale może w likierze tego tak nie czuć? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kukułeczki + mleko + alkohol = świetny trunek na babski wieczór:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak długo można go przechowywać?

    OdpowiedzUsuń