Skład:
Łosoś - ok 600g
szpinak - ok 200g
serek pleśniowy błękitny - 200g
śmietana do zup i sosów - 150g
masło LURPAK solone
masło LURPAK czosnkowe
czosnek - 3 ząbki
pół cebuli
cytryna
ziemniaki - ok 0,5kg
zioła prowansalskie
pomidorki koktajlowe
Oczyszczone filety z łososia wkładamy do naczynia żaroodpornego, okładamy je cienkimi plasterkami masełka solonego LURPAK i cytryną oraz posypujemy koperkiem.
Ziemniaki gotujemy w lekko solonej wodzie ok 15 minut, po czym odcedzamy i kroimy na pół. Wrzucamy je do naczynia żaroodpornego wraz z pokrojonymi na pół pomidorkami, posypujemy ziołami prowansalskimi i dodajemy 2 łyżki masła czosnkowego LURPAK.
Brytfanki z łososiem i ziemniakami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok 180* na ok 40-60 minut.
W tym czasie zajmiemy się pierzynką.
Na patelki podsmażamy posiekane cebulę i czosnek, następnie dodajemy szpinak i dusimy ok 10-15 minut. Następnie dodajemy serki pleśniowe i trzymamy na ogniu do rozpuszczenia serków i dodajemy śmietanę, po czym mieszamy aż składniki się połączą.
Upieczone rybę i ziemniaki wykładamy na talerz. Na ziemniaki dodajemy trochę masła LURPAK, a rybę przykrywamy szpinakową pierzynką.
SMACZNEGO! :)
Wygląda super..musi być pyszne!
OdpowiedzUsuń