wtorek, 17 lipca 2012

Kurczak nadziewany w sosie bazyliowym



Skład:
pierś z kurczaka
suszone pomidory - pół słoiczka
bazylia - garść
czosnek - 3 ząbki
ziemniaki - ok 8 szt.
pomidorki koktajlowe - garść
zioła prowansalskie
sól i pieprz

Sos:
ser Lazur błękitny - 2 sztuki
masło - łyżka
świeża bazylia - garść
jogurt naturalny - 1 szklanka





Filetujemy pierś z kurczaka i przyprawiamy ją solą i pieprzem.





Siekamy bazylię, czosnek i suszone pomidory i mieszamy ze sobą. Gotowy farsz układamy na filecie i zawijamy go w rulonik, który nakłuwamy wykałaczkami, żeby się nie rozwalił.
Powtarzamy czynność na wszystkich filetach i układamy roladki na patelni.





Obsmażamy kurczaka aż do zarumienienia i układamy w żaroodpornym naczyniu, które wstawiamy do piekarnika (180*) na około 40-60 minut.




Ziemniaki kroimy na pół i gotujemy ok 15 minut. Odlewamy wodę i wrzucamy je do naczynia żaroodpornego, na wierzch dodajemy odrobinę masła i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i rzucamy na ziemniaki, po czym wstawiamy do piekarnika na około 30 minut.






W tym czasie zajmiemy się sosem. 
Do garnuszka wrzucamy 2 serki błękitne, dodajemy łyżkę masła i topimy. Po roztopieniu dodajemy posiekaną bazylię, jogurt i mieszamy ze sobą. Blenderujemy, aby sos uzyskał jednolitą konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadki, możemy zagęścić go odrobiną mąki.





Gotowe danie wyjmujemy na talerzyk i polewamy sosem.
Do dekoracji możemy użyć płatków migdałów, bazylię i... GOTOWE!





SMACZNEGO! :)


2 komentarze:

  1. Właśnie zrobiłam!:) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszymy się bardzo, że smakuje! :) I zapraszamy do wypróbowania innych przepisów!

    OdpowiedzUsuń