Skład:
Mięso mielone wieprzowe-25 dag
cebula-1 mała
kapusta pekińska-1 mała
marchewka-1 duża
grzyby-garść
pieczarki-10 dag
papier ryżowy
Marchewkę kroimy w słupki, cebulę w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy cienko poszatkowaną kapustę pekińską i mięso mielone, oraz pieczarki.
W szklance z wrzątkiem moczymy suszone grzyby przez ok 10 min. Następnie kroimy je w kostkę i dodajemy do naszego farszu.
Papier ryżowy moczymy przez 3-4 sekundy w wodzie, a następnie nakładamy farsz i zwijamy w ciasny rulon.
Gotowe sajgonki układamy na rozgrzanym oleju i smażymy do momentu, aż się zarumienią.
Najlepiej smakują podane z ryżem i sałatką z białej kapusty.
Życzymy smacznego :) !
Ale apetyczne! :)
OdpowiedzUsuńO, uwielbiam je :) Sajgonki to byla jedna z moich pierwszych azjatyckich potraw w kuchni i z checią do nich wracam
OdpowiedzUsuńmniam!:)też się przymierzam do domowych, ale ciągle wychodzi, co inne:P
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, ja dodaję jeszcze do farszu makaron ryżowy i kiełki fasoli, zostało mi jeszcze kilka fajnych sosów z tygodnia azjatyckiego w lidlu, więc w tygodniu może też zrobię sajgonki:)
OdpowiedzUsuń