poniedziałek, 17 września 2012

Polędwiczki z kiełkami, imbirem i papryką


Skład:
polędwiczka wieprzowa-1 sztuka
kiełki grochu-1 opakowanie
półtorej łyżeczki startego świeżego imbiru
cebula-1szt
czosnek-4-5 ząbków
papryka-3 szt. zółta, czerwona, zielona
miod-1 łyżka
sos sojowy-10 łyżek
papryczka chili-1 szt.
cytryna-sok z 1/2 cytryny
  
 
Polędwiczki kroimy na paseczki, przyprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy na patelni na zloty kolor.
 

W tym czasie na drugiej patelni podsmażamy pokrojona w kostkę cebulę i czosnek, następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Do podduszonych warzyw dodajemy podsmażone mięso.
   
 
Wszystko razem dusimy dodając kiełki, łyżkę miodu, 10 do 15 łyżek sosu sojowego, sok z cytryny, starty imbir i nie możemy zapomnieć o papryczce chili :)
 
 
Całość dusimy jeszcze ok 10-15 min na małym ogniu i... gotowe!
  
 
Smacznego :)


1 komentarz: