Tym razem zrobiłyśmy kluski śląskie, czyli najprostszy przepis pod słońcem :)
Co będzie potrzebne:
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy aż do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i dokładnie ubijamy na gładko, aby nie było żadnych gródek (można również zmielić w maszynce). Ostudzone ziemniaki wrzucamy do miski lub garnka i wygładzamy ich powierzchnię, a potem dzielimy na 4 równe części. Jedną z tych części wyjmujemy i puste miejsce wypełniamy mąką ziemniaczaną. Ponownie wrzucamy odłożone ziemniaki i wbijamy jajko. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto, z którego formujemy kuleczki, a w środku robimy dziurkę.
Kluseczki wrzucamy do lekko osolonej wody i delikatnie mieszamy łyżką cedzakową, aby nie przyczepiły się do dna. Gotujemy przez ok 2 minuty od wypłynięcia na wierzch i gotowe :)
Podajemy z różnymi sosami, gulaszem albo podsmażoną cebulką.
Smacznego :))
uwielbiam kluski śląskie ;d
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kluski śląskie, ale zawsze kupuję gotowe. Czas najwyższy na domowe :)
OdpowiedzUsuńo o o ooooo, maj fejwrit!! kocham, z sosem, mięsem i kapuchą ;D
OdpowiedzUsuńo spoko łatwy przepis zrobiłem i mniam mniam juz nie kupie w markecie mrozonych NIGDY he he smacznego wszystkim :}
OdpowiedzUsuń