czwartek, 21 lutego 2013

Kluski śląskie


Tym razem zrobiłyśmy kluski śląskie, czyli najprostszy przepis pod słońcem :)

Co będzie potrzebne:
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko
sól

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy aż do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i dokładnie ubijamy na gładko, aby nie było żadnych gródek (można również zmielić w maszynce). Ostudzone ziemniaki wrzucamy do miski lub garnka i wygładzamy ich powierzchnię, a potem dzielimy na 4 równe części. Jedną z tych części wyjmujemy i puste miejsce wypełniamy mąką ziemniaczaną. Ponownie wrzucamy odłożone ziemniaki i wbijamy jajko. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto, z którego formujemy kuleczki, a w środku robimy dziurkę.
Kluseczki wrzucamy do lekko osolonej wody i delikatnie mieszamy łyżką cedzakową, aby nie przyczepiły się do dna. Gotujemy przez ok 2 minuty od wypłynięcia na wierzch i gotowe :)
Podajemy z różnymi sosami, gulaszem albo podsmażoną cebulką.
 



Smacznego :))

4 komentarze:

  1. uwielbiam kluski śląskie ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię kluski śląskie, ale zawsze kupuję gotowe. Czas najwyższy na domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o o o ooooo, maj fejwrit!! kocham, z sosem, mięsem i kapuchą ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. o spoko łatwy przepis zrobiłem i mniam mniam juz nie kupie w markecie mrozonych NIGDY he he smacznego wszystkim :}

    OdpowiedzUsuń