piątek, 18 stycznia 2013

Makaron ze szpinakiem i mascarpone

 
Tym razem małe co nieco dla dla fanów makaronu i szpinaku :)
Przygotowanie jest szybkie i proste, więc idealnie będzie pasowało na obiad przygotowywany pośpiechu.


Skład:
Makaron
300 g szpinaku (ja użyłam mrożonego, ale świeży też będzie idealny)
250 g serka mascarpone
130 g śmietanki kremówki
Cebula
Oliwa
Pieprz i sól

Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, dodając do wody sól i łyżkę oliwy.
W tym czasie na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, aż zarumieni się na złoto. Rozmrożony szpinak rozcinamy na mniejsze kawałki i odciśnięty z nadmiaru wody wrzucamy na patelnię i odparowujemy go przez kilka minut. Jeśli korzystacie ze świeżego szpinaku, wystarczy porwać go i smażyć ok 3-4 minuty. Doprawiamy go solą i pieprzem do smaku.
Następnie wlewamy śmietankę i dodajemy serek mascarpone. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu, aż serek się rozpuści i zestawiamy z ognia. Jeśli to konieczne, ponownie doprawcie sos solą i pieprzem. Na talerze z makaronem dodajcie trochę gotowego sosu, lub zmieszajcie wszystko razem :)

 

SMACZNEGO :)

6 komentarzy: