Skład:
0,5 kg wołowiny (szponder,krzyżowa-kleiste)
pół królika
pół kury lub kurczaka
0,5 kg cielęciny
0,5 kg boczku surowego
0,5 kg udziec indyka
gałka muszkatołowa
5 jaj
pieprz, sól, majeranek
3 kajzerki
4 cebule
marchewka
pietruszka
Przygotowanie:
Gotujemy
mięso, 1 marchewkę, 1 pietruszkę, 1 cebulę i 5 grzybków suszonych. Mięso musi być rozgotowane, żebyśmy mogli oddzielić je od kości.
Ugotowane mięso mielimy 3 razy wraz z marchewką i pietruszką. Wątrobę
(np. cielęcą lub drobiową ok. 0,25 dkg) smażymy z 2-3 cebulami
(pokrojonymi w krążki). Wątróbkę myjemy, pieprzymy i obsypujemy mąką.
Smażymy ją następnie na gorącym oleju, a na sam koniec solimy.
Wystudzone dokładamy do mięsa i razem wszystko mielimy 3 razy.
Do naczynia
wkładamy zmielone mięso, wątróbkę i cebulę. Następnie solimy, pieprzymy,
dodajemy majeranku, starta gałkę muszkatołową oraz 5 całych jaj. 2-3
kajzerki moczymy w ciepłym wywarze (tym którym gotowaliśmy mięso). Potem
bułki wyjmujemy na sito aby obciekły, wkładamy je do maszynki i mielemy
1 raz i dokładamy do mięsa.
Całą masę mieszamy, porcjujemy i pieczemy w piekarniku temp.180 stopni ok.godziny.
Smacznego :)
Wybrałam Ciebie do mojego top 11, którym należy się Lebister Award, pytania i reguły znajdują się tu:http://itaekspresowo.blogspot.com/2012/11/liebster-award.html
OdpowiedzUsuńA co z boczkiem ? Gotujemy go ,czy smażymy ,czy może mielimy na surowo ?
OdpowiedzUsuń