Ostatnio miałyśmy okazję zjeść u znajomych danie z pietruszką w roli głównej.
Jest proste w przygotowaniu, oryginalne i co najważniejsze - przepyszne!
Skład:
pietruszka-1 kg
masło Lurpak z oliwą z oliwek-50g
olej- 3-4 łyżki
miód-1 łyżka
czosnek-2 główki
pół cytryny
szklanka majonezu
natka pietruszki
Umyte i obrane pietruszki ułożyć w brytfance. Główki czosnku przekroić na pół w poprzek i włożyć do naczynia z pietruszkami. Wszystko doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
W naczyniu roztopić masło wraz z miodem i olejem, a następnie polać po pietruszce i wszystko razem wymieszać. Brytfankę stawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na 30-40 min, do momentu aż pietruszka bedzie miekka.
Do przygotowania sosu bedzie nam potrzebny majonez, sok wyciśnięty z połowy cytryny, posiekana natka pietruszki i upieczony z pietruszkami czosnek (1 główka).
Gotową pietruszkę wykładamy na talerz razem z sosem i gotowe :)
Życzymy smacznego :)