Skład:
3 podwójne piersi z kurczaka
ok 150g szpinaku
połowa kostki sera FETA
Vegeta
Sos:
2 duże cytryny
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła lub margaryny
kostka rosołowa drobiowa
2 żółtka
Na początek nastawiamy piekarnik na 220 stopni.
Zanim się nagrzeje, piersi z kurczaka oczyszczamy i dzielimy na pół. W każdej piersi wycinamy nożem "kieszonkę", uważając, aby nie zrobić niepotrzebnych dziur.
Ser FETA rozdrabniamy i mieszamy z rozmrożonym szpinakiem.
Gotowym farszem wypełniamy "kieszonki" i zapinamy je wykałaczką.
Kurczaka doprawiamy Vegetą i obsmażamy na średnim ogniu z obu stron aż do momentu zarumienienia i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Wkładamy naczynie do rozgrzanego piekarnika (220 stopni) na około 30 minut.
W czasie pieczenia zajmiemy się sosem.
Umyte cytryny należy osuszyć i zetrzeć na drobnej tarce. Startą skórkę odkładamy do miseczki, a cytrynę przepoławiamy i wyciskamy z niej sok.
Kostkę rosołową dzielimy na pół i każdą połówkę wrzucamy do oddzielnej szklanki. Zalewamy je wrzątkiem i mieszamy.
Dwie duże łyżki masła rozpuszczamy w garnuszku. Po rozpuszczeniu dodajemy dwie łyżki mąki pszennej i dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy 1 i pół szklanki gotowego rosołku i dokładnie razem mieszamy, po czym dodajemy sok i skórkę z cytryny.
Do pozostałego rosołku wrzucamy dwa żółtka i razem roztrzepujemy, a następnie dolewamy do garnuszka.
Całość jeszcze podgrzewamy wciąż mieszając aż do momentu zagotowania, po czym zestawiamy z ognia.
Upieczone piersi wykładamy na talerz, polewamy sosem i...
GOTOWE! :)
Smacznego!
Mm, same pyszności. Szpinak, feta, kurczak... Do tego dodałabym już tylko makaron i to byłby mój wymarzony obiad na dziś ;)
OdpowiedzUsuńten sos cytrynowy brzmi pysznie!:)
OdpowiedzUsuńKurczaka wypróbuję, a w międzyczasie jest mi miło nominować Cię do Versatile Blogger Award - naszej blogowej zabawy. Można w niej typować tylko 15 blogów, ale nie mogłam pominąć Twojej twórczości! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWow, ślicznie dziękujemy za wyróżnienie! ;)
UsuńKiedyś robiłam coś podobnego na zajęciach, ale duszone w sosie. Może zrobię i będziesz miała okazję zobaczyć:)
OdpowiedzUsuńBardzo chetnie sprobujemy:)
OdpowiedzUsuńnie znoszę szpinaku, ale sos cytrynowy wygląda BARDZO zachęcająco!!
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecamy, jest pyszny i pasuje nie tylko do kurczaka. Ostatnio dodałam go do zwykłego, pieczonego łososia i też super smakowało :)
UsuńMoje smaki, jak na obiad idealne!
OdpowiedzUsuńps. Może warto wyłączyć weryfikację obrazkową? Pozdrawiam!
Dziękujemy za podpowiedź:) Nawet nie zauważyłyśmy, że taka weryfikacja jest włączona :)
Usuń