Ciasto:
mąka
woda
olej
sól
Farsz:
Farsz:
kurki
starta bułka
starta bułka
podsmażona cebula
Pierogi przygotowujemy według przepisu naszych kochanych babć :)
FARSZ:
Kurki gotujemy w osolonej wodzie, po czym odcedzamy. Następnie przepuszczamy je przez maszynę do mielenia mięsa, a potem do całości wsypujemy czubatą łyżkę startej bułki i mieszamy.
W tym czasie na głębokiej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę na złocisty kolor. Dodajemy na patelnię przemielone kurki, mieszając składniki razem, smażymy przez kilka minut i farsz jest gotowy :)
CIASTO:
Jest proste i pyszne, a my zawsze korzystamy z tej samej receptury, bez względu na farsz.
Na środek stolnicy wysypujemy około 3 szklanki mąki. Na środku robimy wgłębienie i wsypujemy pół łyżeczki soli, oraz łyżkę oleju, a następnie dolewamy ok 3/4 szklanki wrzątku (dzięki temu po ugotowaniu ciasto będzie miękkie! :)). Mieszamy na początku nożem, czekając aż nieco ostygnie, a potem ręce idą w ruch.
Dokładnie ugniatamy ciasto, podsypując mąką lub dodając nieco wody, jeśli to potrzebne. W efekcie ciasto powinno być elastyczne i dać cieniutko się rozwałkować.
W rozwałkowanych 'plackach' wycinamy okrągłe krążki (My użyłyśmy do tego zwykłej filiżanki:)). Na środku krążka układamy odpowiednią ilość farszu i zalepiamy. Możemy to zrobić palcami, tworząc fale na odległość palca, lub możemy użyć zwykłego widelca, co również fajnie prezentuje się na koniec :)
Pierogi przygotowujemy według przepisu naszych kochanych babć :)
FARSZ:
Kurki gotujemy w osolonej wodzie, po czym odcedzamy. Następnie przepuszczamy je przez maszynę do mielenia mięsa, a potem do całości wsypujemy czubatą łyżkę startej bułki i mieszamy.
W tym czasie na głębokiej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę na złocisty kolor. Dodajemy na patelnię przemielone kurki, mieszając składniki razem, smażymy przez kilka minut i farsz jest gotowy :)
CIASTO:
Jest proste i pyszne, a my zawsze korzystamy z tej samej receptury, bez względu na farsz.
Na środek stolnicy wysypujemy około 3 szklanki mąki. Na środku robimy wgłębienie i wsypujemy pół łyżeczki soli, oraz łyżkę oleju, a następnie dolewamy ok 3/4 szklanki wrzątku (dzięki temu po ugotowaniu ciasto będzie miękkie! :)). Mieszamy na początku nożem, czekając aż nieco ostygnie, a potem ręce idą w ruch.
Dokładnie ugniatamy ciasto, podsypując mąką lub dodając nieco wody, jeśli to potrzebne. W efekcie ciasto powinno być elastyczne i dać cieniutko się rozwałkować.
W rozwałkowanych 'plackach' wycinamy okrągłe krążki (My użyłyśmy do tego zwykłej filiżanki:)). Na środku krążka układamy odpowiednią ilość farszu i zalepiamy. Możemy to zrobić palcami, tworząc fale na odległość palca, lub możemy użyć zwykłego widelca, co również fajnie prezentuje się na koniec :)
Następnie wrzucamy partiami do gotującej się wody, delikatnie mieszamy, aby nie przywarły do spodu i gotujemy ok 3-4 minut, aż wypłyną na wierzch. Wtedy wyjmujemy je na talerz i odstawiamy aż obeschną, a następną partię wrzucamy do garnka.
Po ostygnięciu pierogów spokojnie możemy je zamrozi.
Resztę można jeść od razu po ugotowaniu, lub podsmażyć na patelni z pyszną, złocistą cebulką! :)
Resztę można jeść od razu po ugotowaniu, lub podsmażyć na patelni z pyszną, złocistą cebulką! :)
(Pisząc tego posta wcinamy pyszne pierożki :))
A Wam życzymy smacznego! :)
A Wam życzymy smacznego! :)
aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńach, moje smaki :) dzisiaj gotowanie chyba koło mnie, więc ewentualnie na pierożki mam niedaleko ;)
OdpowiedzUsuńKS