Świeży szpinak
Świeża bazylia
Suszone pomidory
Pomidorki cherry
Oliwki
Pestki słonecznika (uprażone na patelni)
Ser Grana Padano
Polędwiczki
Czosnek
Cytryna
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
Sos:
Ocet balsamiczny
miód
czosnek
Olej z suszonych pomidorów (lub zwykła oliwa)
Polędwiczki kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do niego rozdrobniony czosnek, oliwę i wyciśnięty sok z cytryny, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko ze sobą mieszamy i odstawiamy polędwiczki do zamarynowania na minimum 1 godzinę (a najlepiej całą noc).
Liście szpinaku mieszamy ze świeżymi listkami bazylii, następnie układamy na nich pokrojone pomidory suszone, pomidorki cherry i oliwki, a całość oprószamy uprażonym słonecznikiem.
Zamarynowane polędwiczki smażymy na patelni grillowej i układamy na sałatce.
Na wierzchu kładziemy kilka plasterków sera Grana Padano ( Najlepiej ucinać je zwykłą obieraczką do ziemniaków:)), a całość polewamy sosem balsamicznym.
Przygotowanie sosu:
Do słoiczka z olejem z suszonych pomidorów dodajemy 2 łyżki octu
balsamicznego, 2 ząbki rozdrobnionego czosnku i 1 dużą łyżkę miodu.
Zamykamy słoik, mocno nim potrząsamy aż wszystkie składniki się połączą,
a następnie dolewamy oliwę z oliwek do około 3/4 wysokości słoiczka lub więcej, jeśli wolicie delikatniejszy sos.
Smacznego! :)
Sałatka palce lizać! Pyszności!
OdpowiedzUsuńMiłego...wtorku!:-)
Dziękujemy i wzajemnie! :)
Usuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńI tak samo smakuje! :)
UsuńObłędna sałatka!!!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
myszkagotuje.blogspot.com
Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.
OdpowiedzUsuńZgadzam się ślinka cieknie. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńmhmhmhmhm :) pyszności :) uwielbiam świeży szpinak, choć rzadko jem, częśnciej niestety muszę się zadowalać mrożonym... czemu jeszcze tego nie ma w tych przepisach dietetycznych figury? jak nie ludzie, to jury na pewno doceni takie smakołyki
OdpowiedzUsuńoh, polędwiczki, uwielbiam!
OdpowiedzUsuńobiad marzenie :)
OdpowiedzUsuń