ziemniaki
papryka-1szt
boczek wędzony-15dag
pieczarki-10dag
cebula-1szt
czosnek-4 ząbki
papryczka chili-1szt
śmietana 18%- 1szt
ser żółty-15dag
jajko-1
mleko-5 łyżek
Czosnek i cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni następnie dodajemy pokrojony w paski boczek.
Ziemniaki kroimy na plasterki i gotujemy w osolonej wodzie przez 5-6 min
Do miseczki wybijamy jedno jajko i dodajemy śmietanę,mleko i starty ser żółty.
Gdy ziemniaki są już ugotowane układamy je w brytfance i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Następnie paprykę, pieczarki i papryczkę chili mieszamy z boczkiem, cebulą i czosnkiem po czym wykładamy na ziemniaki.
Na wierzch układamy pomidory.
Całą zapiekankę zalewamy sosem (jajko, ser, śmietana, mleko )
Zgłodniałam na sam widok! :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie zajadam się tą zapiekanką pyszna! :)
OdpowiedzUsuńZapiekanka mniam mniam, dzisiaj będzie powtórka tak zasmakowała całej rodzince :)
OdpowiedzUsuńSuper! :) Cieszymy się, że posmakowała :)
UsuńZrobiłam i wyszła pyszna.Na pewno jeszcze powtórzę.Dziękuję
OdpowiedzUsuńja robię ciągle tą samą zapiekanką i szukam nowych inspiracji, ta wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJa dodałam jeszcze podsmażoną pierś z kurczaka-wyszło pysznie! Dzięki za pomysł!:)
OdpowiedzUsuńpycha zrobilan caly garnek i z mezem naraz wszystko zjedlismy polecam zajebioza
OdpowiedzUsuńLubię to:D
Usuńprzepraszam ale zapytam ile ziemniakow i pomidora
OdpowiedzUsuńTo zalezy jaka ma Pani brytfanke:0 ja do mojej uzylam 2 pomidory i 10 szt ziemniakow:)
Usuńzapiekanka pych dzieci zjadły ze smakiem:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam zapiekankę i wyszła dobra. Oczywiście zmodyfikowałam:)zamiast pieczarek dodałam suszonych grzybków, a boczek wymieniłam na wędlinę. Sos z jajka itp musiałam przyprawić. Ale polecam ją innym, bo warta wypróbowania.
OdpowiedzUsuńJa robie tez wersje z kurczakiem>:)
Usuńpyszna! ja zamiast boczku zrobilam z kiełbaska;)
OdpowiedzUsuńjeszcze 20 minut i ... mój żołądek się już cieszy :DD
OdpowiedzUsuńSuper:) prosze dac znac jak smakowala:)
UsuńOK a więc jest dobra ale zamało sosu dałam :( i dałam szynkę zamiast boczku i ziemniaki trzeba cienko pokroić. A pozatym jest smaczna. Powodzenia :)
OdpowiedzUsuńNa prawdę świetna !
OdpowiedzUsuńBadziewie!!!!!!!
OdpowiedzUsuńZiemniaczaną robiłam pierwszy raz. Ser się nie spiekł tak fajnie jak na zdjęciach tej zapiekanki :-( , jajko z sosu się ścięło,nie wiem czy tak miało być,sos wcześniej musiałam doprawić,bo uznałam,że zapiekanka będzie bez smaku i zamiast boczku dałam kiełbasę.Ogólnie dało się zjeść,ale szkoda,że ten ser tak fajnie się nie spiekł.
OdpowiedzUsuńdodałam kapustę kiszoną i kielbaskę :) coś ten sos taki rzadki,cały spłynął,zobaczymy co i jak później,bo teraz siedzi w piekarniku:)
OdpowiedzUsuńA ile ma byc tej smietany? 250ml?
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie smakuje pewnie jeszcze lepiej. Uwielbiam proste przepisy. Dziękuję za dołożenie starań i zrobienie zdjęć z całego procesu, to mało spotykane w Internetach :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekanki ziemniaczane:) Najważniejsze to wiedzieć jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną. Twoja wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńGówniany przepis
OdpowiedzUsuńJa teraz robię,trochę zmodyfikowaną,ale mam nadzieję,że będzie pysznie!��
OdpowiedzUsuńNie wiem w czym problem ale śmietaną mi się ścina :( dlaczego ?
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie. Jak najbardziej skorzystam z przepusu. Dziekuje.
OdpowiedzUsuń26 yrs old Information Systems Manager Teador Dilger, hailing from Owen Sound enjoys watching movies like Funny Bones and Glassblowing. Took a trip to Thracian Tomb of Sveshtari and drives a Sierra 1500. Przydatne zasoby
OdpowiedzUsuń