schab-05.kg
czosnek-5 ząbków
majeranek-2łyżki
oregano-2 łyżki
olej-10łyżek
sól
pieprz
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i nacieramy nimi mięso i odstawiamy do lodówki na 4-5h
Zamarynowane mięso wkładamy do piekarnika na ok 1h-1,5h w zależności od wielkości mięsa. Przykrywamy je folią lub wkładamy w rękaw.
iii gotowe:)
Też często tak robię, przynajmniej wiem co jem, a smak jest extra!
OdpowiedzUsuńZrobiłam! Wyszedł przepyszny!!!!
OdpowiedzUsuńW jakiej temperaturze powinno sie go piec ?
OdpowiedzUsuń180 stopni:)
UsuńŚwietny przepis ;) pieczeń wyszła soczysta ;-) dzięki i czekam na następny przepis
UsuńSkusiłem się na upieczenie schabu na niedzielny obiad. Jako, że jestem singlem, raczkującym w kuchni, prostota przepisu zamieszczonego powyżej wydała mi się zachęcająca :)
OdpowiedzUsuńSmak marynaty wzmocniłem sokiem z połówki limonki - serdecznie polecam ten eksperyment. Idealnie wpasowuje się ona w ziołowo-czosnkowy aromat mięsa.
Wyszło soczyste, aromatyczne, przepyszne. Wystudzone idealnie nada do dużej męskiej kanapki na następny dzień ;) Pozdrawiam autorkę bloga, czuję się zachęcony do wypróbowania innych przepisów.