pierś z kaczki-2 szt
czosnek-3 ząbki
majeranek-płaska łyżeczka
pomarańcza-1szt
pomarańcza-1szt
sól
pieprz
olej-3 -5 łyżki
pyzy
pyzy
Oczyszczoną pierś nacieramy majerankiem, solą, pieprzem i pokrojonym w kostkę czosnkiem i zalewamy sokiem z pomarańczy. Przykrywamy folią i wstawiamy na jedną noc do lodówki.
Na drugi dzień zamarynowaną kaczkę obsmażamy na patelni na średnim ogniu (ok 2-3min na każdej ze stron) a następnie układamy filety w brytfance skórką do góry i zalewamy sokiem z marynaty. Przykrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 30-40min.
Mmmm idę po kaczke:)
OdpowiedzUsuńmoja żona właśnie zrobiła kaczkę. Chyba liczy na gwiazdkę dzisiaj wieczorem :)
OdpowiedzUsuńno i jak ta kaczka? pyszna prawda?:)rownie dobra jak gwiazdka:)
OdpowiedzUsuńkluski śląskie a pyzy to dwie BARDZO różne rzeczy
OdpowiedzUsuń.... jeszcze tylko czerwona kapusta na winie :)
OdpowiedzUsuń