środa, 28 listopada 2012

Panna Cotta


SKŁAD:
3 łyżeczki żelatyny w proszku
wanilia - 1 laseczka lub ekstrakt
250 ml śmietany kremówki 30%
250 ml mleka
80g cukru
1 łyżka białego wina


Żelatynę zalewamy dwiema łyżkami wody i odstawiamy na około 5 minut. W tym czasie do małego garczka wlewamy śmietankę i mleko, dodajemy cukier i wanilię i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru, cały czas mieszając.
Następnie dodajemy wino i doprowadzamy do zagotowania, po czym szybko zdejmujemy z ognia. Gotową żelatynę należy dodać do całości i mieszać do momentu aż się rozpuści.
Gotową miksturę wlewamy do kilku niewielkich naczynek (filiżanki lub małe miseczki) i odstawiamy do wystudzenia. Ostudzone filiżanki przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 5-6 godzin, a nawet całą noc.
 

Aby wydostać deser z naczynia należy zanurzyć je na sekundę w gorącej wodzie i obrócić do góry nogami nad talerzykiem :)
Panna Cottę można podawać na różne sposoby. Najczęściej spotykany jest z owocami i owocowym musem, ale możemy się trochę pobawić i wykorzystać różnego rodzaju syropy, orzechy i czekoladę. Każdy sposób jest pyszny i na pewno znajdziecie ten, który będzie Wam spakował najbardziej :)
 

Smacznego :)

poniedziałek, 26 listopada 2012

Tajski kurczak na salacie


Skład:
1 filet kurczaka
pół cytryny
kiełki fasoli - 2 opakowania
papryka żółta i czerwona
5 ząbków czosnku
pół cebuli
sałata lodowa
 

Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy czosnek z cebulką i dodajemy kurczaka. Chwilę smażymy, po czym wrzucamy paprykę i wszystko razem dusimy. 
Następnie dodajemy kiełki i dusimy jeszcze przez 5 min. Wyciskamy do całości sok z połówki cytryny i wrzucamy suszone papryczki chilli (ilość zależy od tego jak bardzo ostre jedzenie lubimy :)). Na koniec wykładamy wszystko na porwaną sałatę lodową i gotowe.
 

 Dla osób zdrowo się odżywiających lub liczących kalorie polecamy wersję light, czyli przygotowanie tego dania na patelni grillowej bez dodatku oleju - pysznie, dietetycznie i ZDROWO! :)
 

Smacznego :)


Kulinarne podróże

piątek, 23 listopada 2012

Pasta Parma



Skład:
szynka parmeńska
pomidory suszone
pomidorki cherry
czosnek-2 ząbki
śmietnka 30%
makaron tagiatelle jajeczny
rukola

W pierwszej kolejności gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
Na patelni podsmażamy pomidorki cherry (pokrojone na połówki), suszone pomidory (pokrojone w paseczki), posiekany czosnek i szynkę parmeńską.

Gdy pomidorki cherry zmiękną zalewamy nasze składniki śmietanką.
Następnie dodajemy ugotowany makaron do reszty składników.
Wszystko dla smaku doprawiamy solą morską i świerzym pieprzem.

Nałożony na talerz makaron dekorujemy Świerza rukola.


SMACZNEGO :)


wtorek, 20 listopada 2012

Wrapy

 

Przygotowałyśmy dla Was kolejny prosty przepis na imprezę - wrapy. Pomysł był już sprawdzony kilkakrotnie na różnych imprezach, jak również jako zwykłe danie obiadowe i nigdy nie zawiódł, dlatego wszystkim serdecznie go polecamy! :)

Co będzie potrzebne:
Tortilla
ser żółty
papryka
sałata lub rucola
ogórek zielony
pomidory
szynka lub kurczak
I wszystko co tylko można wrzucić do Waszego wrapa :)
 

Na ostatnim babskim wieczorze wykorzystałyśmy pomysł, który wcześniej sprawdził się w przypadku 'pizzy w 5 minut' - wszystkie składniki ułożyłyśmy na blacie tak, aby każda stworzyła takiego wrapa, na jakiego miała ochotę, a kurczaka usmażyłyśmy chwilę przed przyjściem pierwszego gościa.


Potem wystarczyło tylko zawinąć wrapa i ułożyć go w opiekaczu (uważajcie, aby zacisnąć go całkiem mocno, aby się nie rozwinął).
 

Po kilku minutach nasze pyszne i proste danie jest już gotowe do zjedzenia :)


Smacznego :)

poniedziałek, 19 listopada 2012

Śniadanie 2


Skład
serek domowy
rzodkiewka
szynka z indyka
szczypiorek
kiełki rzodkiewki
sól i pieprz

Wszystkie składniki kroimy według uznania i dodajemy do serka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy.
Nakładamy na ulubione pieczywo i dekorujemy kiełkami rzodkiewki.
 

A na koniec możemy zajadać się przepysznym i pełnym witamin śniadankiem :)
 
SMACZNEGO:)

czwartek, 15 listopada 2012

Sniadanie:)

Skład:
ciemne pieczywo
ser biały chudy
bazylia
masło
pomidorki cherry
sól morska
swierzy pieprz

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, a niestety najczęściej mamy na nie najmniej czasu. Wiecznie spieszymy się do szkoły, pracy czy na siłownię tuż po wypiciu porannej kawy lub herbaty. A przecież wystarczy dosłownie chwilka, żeby przyrządzić pyszną i lekką kanapeczkę.
Dlatego właśnie chciałyśmy pokazać Wam jak wygląda nasz pierwszy posiłek w ciągu dnia. Według nas jest to śniadanie idealne - zdrowe, szybkie i smaczne, a do tego banalnie proste :)

Wystarczy posmarować pieczywo masełkiem, ułożyć na nim plasterek białego sera, pokrojone pomidorki cherry i bazylię, a całość przyprawić solą morską i świeżym pieprzem :)
 
Smacznego :)

poniedziałek, 12 listopada 2012

Pasztet

 
Skład:
 0,5 kg wołowiny (szponder,krzyżowa-kleiste)
 pół królika
 pół kury lub kurczaka
 0,5 kg cielęciny
0,5 kg boczku surowego
 0,5 kg udziec indyka
 gałka muszkatołowa
 5 jaj
 pieprz, sól, majeranek
3 kajzerki
 4 cebule
 marchewka
pietruszka

Przygotowanie:
Gotujemy mięso, 1 marchewkę, 1 pietruszkę, 1 cebulę i 5 grzybków suszonych. Mięso musi być rozgotowane, żebyśmy mogli oddzielić je od kości.
Ugotowane mięso mielimy 3 razy wraz z marchewką i pietruszką. Wątrobę (np. cielęcą lub drobiową ok. 0,25 dkg) smażymy z 2-3 cebulami (pokrojonymi w krążki). Wątróbkę myjemy, pieprzymy i obsypujemy mąką. Smażymy ją następnie na gorącym oleju, a na sam koniec solimy. Wystudzone dokładamy do mięsa i razem wszystko mielimy 3 razy.
Do naczynia wkładamy zmielone mięso, wątróbkę i cebulę. Następnie solimy, pieprzymy, dodajemy majeranku, starta gałkę muszkatołową oraz 5 całych jaj. 2-3 kajzerki moczymy w ciepłym wywarze (tym którym gotowaliśmy mięso). Potem bułki wyjmujemy na sito aby obciekły, wkładamy je do maszynki i mielemy 1 raz i dokładamy do mięsa.
Całą masę mieszamy, porcjujemy i pieczemy w piekarniku temp.180 stopni ok.godziny.
 




Smacznego :)

piątek, 9 listopada 2012

Pasta Aglio Olio


Skład:
Makaron spaghetti
czosnek-4-5 ząbków
ćwiartka cebuli
papryczka chilli- wedle uznania:)
garść pietruszka
oliwa z oliwek

Na początek gotujemy makaron.
W tym czasie siekamy czosnek, cebulę, papryczki i przysmażamy je na oliwie.
Gdy makaron jest już gotowy dodajemy go do naszej mieszanki i zalewamy szklanką wody z gotowanego makaronu.
Całość dusimy na patelni aż woda wyparuje, a na koniec dodajemy pietruszkę. Doprawiamy do smaku solą i świeżym pieprzem.




SMACZNEGO :)

czwartek, 8 listopada 2012

Rozgrzewajaca Herbata

 
Zbliżają się zimne dni, więc przyda nam się małe Co nieco na rozgrzanie :)
 
Skład:
herbata Lipton
kardamon-4szt
goździki-5szt
imbir-2-3 plasterki
różyczki suszone-4szt
hibiskus suszony-1 kwiatek
cynamon
jabłko
pomarańcza 
cytryna
miód




   
Herbatę zalewamy wrzątkiem i dokładnie zaparzamy. Po wyjęciu woreczka wrzucamy do herbaty wszystkie składniki pamiętając o tym, że miód i cytrusy wrzucamy jako ostatnie.
 
 
Trzymajcie się ciepło :)

Potrawy rozgrzewające