wtorek, 31 lipca 2012

Sałatka z tortellini


Skład :
rukola
filet z kurczaka
tortellini z szynką parmeńską
pomidorki chery
oliwki czarne
papryka
sos sałatkowy-włoski


Tortellini gotujemy według przepisu z opakowania.
Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni.
Oliwki kroimy na połówki, pomidorki na ćwiartki, a paprykę na paseczki. Gdy kurczak i tortellini są już gotowe łączymy ze sobą wszystkie składniki.
 

Następnie przygotowujemy sos włoski według przepisu z opakowania.
Sos wlewamy do sałatki a następnie wrzucamy rukole.
i... GOTOWE!



SMACZNEGO :)

Makaroniarnia 2012




Sprawdzone menu na imprezy!

poniedziałek, 30 lipca 2012

Lazania


Skład :
mięso mielone wieprzowe-15dag
cebula-1 mała
czosnek-3 ząbki
pieczarki-15dag
papryka-1 sztuka
szpinak-pół opakowania
opakowanie makaronu do lasagne<bez gotowania>
ser żółty-20 dag
przecier pomidorowy-ok 0,5l
serek wiejski-1 opakowanie


Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kroimy w paski paprykę i pieczarki i dodajemy do cebuli i czosnku. Na koniec dodajemy szpinak i wszystkie składniki dusimy razem na patelni.
 

Mięso mielone podsmażamy na złoty kolor na drugiej patelni. Gdy szpinak połączy się ze wszystkimi składnikami łączymy mięso ze wszystkimi warzywami i zalewamy przecierem pomidorowym, dusząc ok 10 min na małym ogniu.
 

Do brytfanki wkładamy jeden plaster makaronu, przykrywamy go naszym farszem, nakładamy 2 łyżeczki serka wiejskiego i posypujemy startym żółtym serem. Ponownie nakładamy makaron, farsz, serek wiejski i ser żółty. Powtarzamy to jeszcze raz, jeśli pozwala na to wysokość brytfanki, pamiętając, że ser żółty ma być ostatnią warstwą!
 

Naczynie przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika na ok 20-30 min w temperaturze 180 stopni. Następnie ściągamy folię i podpiekamy jeszcze ok 10 min.


i...Gotowe:)



Życzymy smacznego!

piątek, 27 lipca 2012

Faszerowana papryka


Skład :
mięso mielone wieprzowe-30dag
ryż-1 woreczek
cebula-1 średniej wielkości
papryka-3 sztuki
przecier pomidorowy-1 łyżka
przyprawa -ostra papryka
sol i pieprz
żółty ser-15dag
 

Paprykę kroimy na pół i czyścimy z nasion. Gotujemy ryż, a w między czasie podsmażamy cebulę pokrojona w kostkę. Gdy lekko się zarumieni dodajemy mięso mielone i podsmażamy do zarumienienia. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i przecierem pomidorowym. Na koniec dodajemy ugotowany ryż z odrobina wody z gotowania.
  

Oczyszczoną paprykę faszerujemy naszym farszem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 min. Po upływie tego czasu posypujemy paprykę startym żółtym serem i wstawiamy na kolejne 15 min.
i...Gotowe:)


SMACZNEGO!


Paprykujemy 3

czwartek, 26 lipca 2012

Polędwiczki w sosie z kurek


    Skład :
polędwiczka  wieprzowa-jedna duża
mąka
sol-pieprz
ziemniaki

 Skład sosu :
kurki
cebula
śmietana do zup i sosów
 

Polędwiczki  pokrojone na plasterki solimy, pieprzymy i odstawiamy na 3h do lodówki.
 

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
Oczyszczamy kurki i gotujemy w osolonej wodzie ok 15-20min
 

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na masełku, a następnie dodajemy ugotowane kurki i około pół szklanki wody z gotowania. Na koniec dodajemy śmietanę, sól i pieprz i dusimy aż do odparowania wody i zgęstnienia sosu.
Polędwiczki oprószamy mąką i podsmażamy na patelni aż do zarumienienia.
 

Ziemniaki i polędwiczki  polane sosem wykładamy na talerz i... Gotowe:)
 

SMACZNEGO!

środa, 25 lipca 2012

Pesto z suszonych pomidorów


Skład ;
szklanka  pomidorów suszonych
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki startego parmezanu
orzeszki piniowe - 3 łyżeczki
bazylia- kilka liści
oliwa z suszonych pomidorów
szynka parmeńska- 10 dag
makaron tagliatelle

Suszone pomidory i bazylię blenderujemy, następnie dodajemy czosnek, orzeszki piniowe oraz parmezan i mieszamy dodając oliwę, aby powstała jednolita masa.
 

Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z odrobiną wody z gotowania oraz nasze pesto i mieszamy. Kiedy wszystkie składniki się połączą wykładamy na talerz, dodajemy szynkę parmeńską i ozdabiamy bazylią. :)
 


SMACZNEGO!

Zielnik Kuchenny 2012

wtorek, 24 lipca 2012

Bruschetta


Skład :
chleb tostowy lub bagietka
pomidory-3szt
czosnek 3-4 ząbki
oliwki czarne- pół słoiczka
bazylia-garść
cebula-ćwiartka cebuli
rukola
masło-2 łyżki
szynka parmeńska

Do masła dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, mieszamy i gotowym masełkiem smarujemy chleb. Tościki wstawiamy do piekarnika, aż się zarumienią.
W tym czasie pomidory i cebulę kroimy w kostkę, oliwki w plasterki a bazylię i czosnek drobno siekamy.
 

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, solimy, pieprzymy i lekko skrapiamy oliwą z oliwek.
Po wyjęciu chrupiącego pieczywka kładziemy na każdą kromkę trochę rukoli i wymieszane wcześniej pomidorki.
Wedle uznania możemy ułożyć na wierzchu plasterek szynki parmeńskiej.
 

SMACZNEGO! :)

Kanapki, kanapeczki!

poniedziałek, 23 lipca 2012

Sałatka z łososiem





Skład :
łosoś
rukola
oliwki czarne
pomidorki koktajlowe

sos :
majonez
sok z cytryny
skorka z cytryny
pietruszka


Oczyszczona rukole wrzucamy do półmiska pomidorki kroimy w ćwiartki,oliwki na 3 połówki a z łososia robimy różyczki i rozkładamy po całym półmisku.
 

Pietruszkę siekamy,skórkę z cytryny ścieramy i wyciskamy z niej sok. Wszystkie składniki łączymy z majonezem.

i... Smacznego :)

sobota, 21 lipca 2012

Eliksir z gumimalin

Idealny przepis na wakacyjną sobotę! 


Skład:
Maliny - 1 pojemniczek
Grenadina - 0,5 l
Wódka - 0,7 l
Sprite 
 

Maliny blenderujemy, a następnie wlewamy do nich grenadinę i wódkę. 
Wlewamy do kieliszków ponad połowę, a resztę uzupełniamy zimnym Sprite.
 

Na wierzchu możemy położyć świeżą miętę
   

i... GOTOWE :)
 
 
Dajcie znać jak Wam smakowało! ;)


W malinowym raju